Кено Ферзек, . Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Поведението на

...
Кено Ферзек, . Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Поведението на
Коментари Харесай

Горчиви загуби: Безславното поражение на Орбан

Кено Ферзек, ". Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Поведението на унгарския премиер Виктор Орбан към сътрудниците му в Европейския съюз става все по-непонятно. А и неприлично - за самия него, за абсолютно лоялните му съпартийци и за неговите гласоподаватели. Орбан десетки пъти в последните години е обещавал, че по никакъв начин няма да одобри избрани инициативи на Европейски Съюз и безпощадно ще се бори против тях. А в последна сметка ги поддържаше, без да дава повече пояснения и без да стане ясно дали е получил някакви отстъпки в подмяна и какви.

Нападки против Брюксел и Запада

 

Така беше и този път – преди на 1 февруари, на която се. Срещата се оказа нужна, тъй като в края на предходната година Орбан отхвърли да гласоподава за същия пакет с помощи. Седмици наред Орбан не спираше да повтаря, че ще наложи несъгласие на 50-те милиарда евро за Украйна – толкоз гневно и уверено, че изглеждаше невероятно да бъде разколебан. Призоваваше за “борба против бюрократите в Брюксел ” и против “войнолюбивия Запад ” и се обявяваше за единствения европейски водач, който се бори за мир. Наричаше Украйна „ една от най-корумпираните страни в света ”, на която не бивало да се дават 50 милиарда евро просто по този начин. И това го споделяше не какъв да е, а тъкмо Орбан - считан за един от най-корумпираните европейски водачи. 

 

Той обаче отдръпна ветото си още в четвъртък сутринта на неофициална среща преди самия конгрес. Изненадата беше всеобща, тъй като я предхождаха седмици на огромно напрежение. При това въобще не стана ясно за какво Орбан изостави обещанията си да наложи несъгласие. През декември предходната година Орбан се съгласи Украйна да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз, откакто още веднъж заплашваше с несъгласие, само че тогава от Брюксел дадоха обещание да изплатят част от блокираните средства за Унгария. Ставаше дума за 10 от общо 22 милиарда евро, които бяха замразени от Европейски Съюз поради проблеми с върховенството на закона и корупцията.

Този път обаче не ставаше дума за сходна договорка. Орбан не е получавал спомагателни обещания, декларират от Брюксел. Орбан обаче разгласява на страницата си във Facebook видео, озаглавено “Ние се преборихме ”. В него той твърди, че Унгария е получила уверения, че средствата, предопределени за нея, няма да идат в Украйна. Освен това щяло да има механизъм за надзор на помощите, който да подсигурява “разумното потребление на парите ”. 

 

Манипулативни изказвания

 

Както постоянно обича да прави, Орбан и в този момент твърди във видеото нещо, което въобще не е било предмет на разискване - а точно, че парите, предопределени за Унгария, ще бъдат изпратени на Украйна. Механизмът за надзор, за който Орбан приказва, също няма да съществува. Въпреки че пакетът от помощи на Европейски Съюз ще бъде публично преразгледан след две години, той ще отпадне единствено в случай че всички 27 страни членки гласоподават единомислещо “за ".

 

За унгарския министър председател това е една от най-горчивите загуби, които е понасял в Брюксел през последните години. Най-вече поради извънредно решителните му изявления от предходните месеци и настояванията му за годишно гласоподаване на всеки идващ транш от средства за Украйна. Така той би си обезпечил опция за налагане на несъгласие при всеки нов избор.

Това проваляне вероятно се дължи на широкоразпространената “умора от Орбан ” в Европейския съюз, както я назова полският министър председател Доналд Туск. В последните седмици няколко държавни водачи, високопоставени политици и евродепутати показаха възмущението си от унгарския министър председател. В Брюксел той малко или доста е бил и застрашен, че в случай че продължава да поддържа тази линия на бойкот, субсидиите за Унгария могат да бъдат замразени отново или че ще стартира процедура, която да отнеме правото на глас на Унгария в Европейски Съюз.

 

Яростни нападки

 

Пред вътрешна аудитория обаче Орбан показва резултата от срещата на върха в Брюксел като триумф. В същото време той не се въздържа и от груби расистки мнения по адрес на Украйна. Причина стана коментар на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който предходната седмица сподели, че Унгария не стои на страната на Русия, а на страната на унгарските ползи. Това в действителност трябваше да е спогодителен коментар, ориентиран към Орбан, който в реалност е единственият европейски водач, поддържащ близки връзки с съветския президент Путин. Орбан обаче отвърна доста остро на Кулеба в изявление пред държавното унгарско радио: “Съседите ни славяни да не се пробват да изясняват на хилядолетната унгарска страна кои сме ние, тъй като това го решаваме единствено ние. Не се нуждаем от външното им утвърждение “.

Зад това изявление се крие освен яд поради безславното проваляне на Орбан на срещата на върха на Европейски Съюз. Унгарският министър председател нито ще се дистанцира от Русия, нито ще схване по-конструктивна позиция във връзка с Украйна отсега нататък. Както наскоро разкри унгарският проверяващ портал “Direkt36 ”, при закрити врата Орбан е изразил съществени запаси относно членството на Украйна в Европейски Съюз. Според Орбан това щяло в дълготраен проект да сътвори следен от Съединени американски щати " властови център " в Европейски Съюз, който да включва още балтийските страни и Полша. А това не отговаряло на унгарските ползи.

 

Кено Ферзек
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР